I Sälenområdet finns drygt 40 mil skoterleder. Lederna drivs till stor del av ideellt arbete. Medverkan i EU-Projekt SM – Rätt & Slätt har hjälp till att förbättra Sälens skoteråkning genom schaktning efter leder, brobyggen, förbättrad skyltning mm.
Snöskotern gör det möjligt att ta sig ut till platser som du inte når så lätt på skidor, men den kan också vara ett störningsmoment för andra. För vissa är det en stor frihetskänsla att utnyttja skoterns kraft och resurser i häftig lössnöåkning. För andra är höjdpunkten av vinterupplevelsen att köra långa sträckor på välpreparerade skoterleder.
Andra vill ha det lugnt, tyst och skönt när de går på tur med skidorna. Vissa tar gärna skotern ut till en fiskesjö och pimplar i lugn och ro. För andra är skotern ett arbetsredskap när de ska hålla rätt på sina renar.
Vi måste ta hänsyn till varandra, om vi ska kunna behålla vår unika natur och vildmark! Därför har vi i Nationella Snöskoterrådet antagit följande vision: ”Snöskotertrafiken bedrivs utan att människor, djur, miljö eller egendom skadas eller störs.”
Du får även köra snöskoter om du har ett traktorkort eller körkort som är utfärdat första gången* före 1/1 2000.
*Det datum som finns i kolumn 10 (Datum för förarbehörighet) på baksidan av körkortet. Det gäller även om man har fått körkortet indraget under en period efter 1/1 2000.
Ett körkort (oavsett behörighet) eller traktorkort utfärdat från 1/1 2000 ger rätt att köra snöskoter inom ramen för organiserad turistverksamhet (snöskotersafari).
Som utländsk förare (inom EES*) har du rätt att köra snöskoter i Sverige om du har rätten i ditt hemland. Om du inte kan visa det eller om du kommer från ett land utom EES är den enda möjligheten att ingå i en grupp inom turistnäringen eller att du har ett svenskt förarbevis.
*EES-länder är medlemsländerna i EU, samt Norge, Island och Liechtenstein.
I Norge gäller följande: Från 1/7 2006 ska man ha ett körkort i klass S för att få köra snöskoter. Minsta ålder är 16 år, men till dess att man fyller 18 år får man bara köra klass 1-snöskoter (en snöskoter där förhållandet mellan motoreffekt och vikt är högst 0,20 kW/kg). De som har körkort i klasserna A, A1, B, S och T som är från före 1/7 2006 får fortsätta att köra snöskoter.
I Finland gäller följande: En person som fyllt 15 år får köra snöskoter i terräng. Föraren måste inneha ett kört i minst klass T på officiella snöskoterleder, vid körning på väg eller när en väg korsas.
• Det är förbjudet att köra på skogs- och jordbruksmark, om det inte är uppenbart att det kan ske utan risk för skada på skog eller mark. Generellt förbud för körning på skogsplanteringar eller i ungskog som är lägre än två meter över snötäcket. Du är själv skyldig att förvissa dig om att det inte är någon skaderisk.
• I fjällen finns ett antal så kallade regleringsområden. I en del av dessa områden finns allmänna skoterleder och där får körning endast ske på lederna. I andra regleringsområden gäller totalt skoterförbud för allmänheten. Se karta över regleringsområden.
• Länsstyrelsen eller kommunen kan utfärda förbud att köra snöskoter i andra områden av hänsyn till bl a friluftsliv, rennäring, djurliv eller naturvård.
• Skoterkörning kan också regleras av kommuner genom lokala trafikföreskrifter.
• I nationalparker och naturreservat gäller särskilda bestämmelser. I vissa parker och reservat är det förbjudet att använda motordrivet fordon. I föreskrifterna för det skyddade området kan du se om det är förbjudet.
Allmän snöskoterkörning är förbjudet i en skidanläggnings nedfarter eller i anslutning till dessa. Området är att betrakta som skidområde och när anläggningen är stängd är den att betrakta som arbetsområde då inga andra skall uppehålla sig där. Endast skidanläggningens skotrar tillåts i skidområdet.
OBS! Ta reda på om det finns några områden med begränsningar för snöskotertrafik där du har tänkt köra snöskoter. Prata med turistbyrån eller skoterturistföretaget.
Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg, utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Där du måste köra snöskoter på väg är högsta tillåtna hastighet 20 km/tim.
När du passerar en väg ska alla passagerare (i pulka eller på skotern) gå över vägen.
På enskilda vägar kan snöskoterkörning vara förbjuden. Vägens ägare avgör om trafik med motordrivna fordon är tillåten. Förbud ska skyltas med vägmärke eller ”på annat tydligt sätt” (t ex en bom över vägen eller en hemmagjord skylt).
Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/tim. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.
Påbjuden skoterled märks ut med påbudsmärke. Blå, rund skylt med vit skotersymbol. Det innebär att du måste följa leden. Det är förbjudet att köra utanför leden.
Lämplig skoterled märks ut med anvisningsmärke; en kvadratisk skylt med blå skotersymbol på vit botten. Märket talar om att du kör säkrast och stör minst på den leden. Du bör hålla dig till leden, men det är inte förbjudet att köra utanför leden.
Detta märke betyder Skoteråkning förbjuden – här får man inte köra skoter.
Detta betyder att skoterleden upphör och du bör vända om eller ta reda på hur terrängen ser ut och var du hamnar om du fortsätter att köra.
Skotrar har alltid stopplikt vid passage över väg.
Röda ledkryss på stolpar betyder vinterled. Här samsas du med skidåkare, gående och hundspann. Kontrollera alltid om skoteråkning är tillåten efter leden. Det skall då finnas en kompletterande märkning.